Hoogleraar Klinische farmacologie Saskia de Wildt coördineert Nederlands expert- en trialnetwerk voor medicijnonderzoek bij kinderen

130 miljoen euro voor medicijnonderzoek bij kinderen

Jarenlang was het uitvoeren van medicijnonderzoek bij kinderen niet verplicht. Pas sinds 2007 trad een nieuwe Europese regelgeving in werking die farmaceutische bedrijven verplicht om nieuwe middelen ook te testen bij kinderen. Een gezamenlijk fonds van de Europese Unie en de farmaceutische industrie stelt nu 130 miljoen euro beschikbaar om een netwerk op te zetten en de kennisachterstand over de werking van medicijnen bij kinderen weg te werken. Het is de grootste Europese investering in kindergeneeskunde ooit en komt uit een fonds waaraan de Europese Unie en de farmaceutische sector bijdragen.

Het geld gaat naar CONECT4Children, een samenwerkingsverband van 33 academische centra en tien farmaceutische bedrijven uit twintig landen. Ook moeten in elk land trial-netwerken gevormd worden van ziekenhuizen die de kinderstudies gaan uitvoeren. Hoogleraar Saskia De Wildt, kinderarts en klinisch farmacoloog in het Radboudumc in Nijmegen, coördineert zowel het Nederlandse expert-netwerk als het Nederlandse deel van het trial-netwerk, PEDMED-NL.

Media-aandacht

Zowel door de Volkskrant, de NOS en RTL wordt vandaag aandacht besteed aan dit onderwerp. In de artikelen ‘Kindermedicatie loopt enorm achter. Grootste Europese investering ooit moet dat veranderen‘ en ‘130 miljoen euro om medicijnen specifiek te testen voor kinderen‘ kunt u meer lezen over het doel van de investering en legt Saskia de Wildt uitgebreid uit waarom het zo noodzakelijk is dat er geld beschikbaar wordt gemaakt om onderzoek bij kinderen op te zetten. Daarnaast is Saskia vanavond te zien in het NOS Journaal (NPO1) om 18.00 en 20.00 uur, het Jeugdjournaal (NPO3) van 19.00 uur en RTL Nieuws (RTL4) om 19.30 uur. Vanmiddag om 14.30 uur is ze te horen in het EO-programma Open Huis op Radio 5.