Discussiebijeenkomst ‘Essentiële geneesmiddelen als publiek goed’ – 27 november 2023

Discussiebijeenkomst ‘Essentiële geneesmiddelen als publiek goed’ – 27 november 2023

Graag nodigen wij u van harte uit voor een discussiebijeenkomst met als thema ‘essentiële geneesmiddelen als publiek goed: ruimte voor maatschappelijk eigenaarschap?’ Deze besloten bijeenkomst biedt een unieke gelegenheid voor deskundigen uit de wetenschap, beleid en farmaceutische sector om met elkaar van gedachten te wisselen over dit belangrijke en actuele onderwerp.

Datum & tijd: Maandag 27 november 2023, van 13.00 tot 17.00 uur, inloop vanaf 12.30 uur

Plaats: Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

Voertaal: Nederlands

De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen begint vaak in academische kringen, gefinancierd met publieke middelen. Echter, de toegankelijkheid van geneesmiddelen voor alle patiënten voor wie dit essentieel is, is niet altijd vanzelfsprekend. Bovendien zien we vaak aanzienlijke winsten geboekt worden door private partijen, met name beursgenoteerde multinationale bedrijven. Daarnaast is er een maatschappelijke discussie over geopolitieke overwegingen met betrekking tot de afhankelijkheid van Nederland en Europa van geneesmiddelenproductie elders in de wereld.

De centrale vragen die we tijdens deze bijeenkomst willen adresseren zijn:

  • Hoe kunnen we verbeteringen aanbrengen in deze situatie?
  • Is er ruimte voor maatschappelijk eigenaarschap van essentiële geneesmiddelen, zonder het patenteren van kennis door private bedrijven?

We kijken ernaar uit om tijdens deze fundamentele gedachtewisseling met elkaar te verkennen of er ruimte is voor maatschappelijk eigenaarschap. We hopen daarbij op uw actieve deelname. Het programma is hier te vinden.

 

Aanmelden

U kunt uw deelname bevestigen door het invullen van het aanmeldformulier.

Voel u vrij om collega’s vanuit uw organisatie, samen met enthousiaste PhD-studenten en andere experts die affiniteit hebben met dit onderwerp, uit te nodigen om deel te nemen. Zij kunnen zich aanmelden door een email te sturen naar eva.naninck@knaw.nl.

 

Vragen

Mocht u nog vragen hebben over deze bijeenkomst, neem dan contact op met het KNAW-Congresbureau via congresbureau@knaw.nl.

We kijken uit naar een inspirerende bijeenkomst op 27 november.