Afgelopen week vonden de jaarlijkse internistendagen plaats in Maastricht, de klinische farmacologie was hier goed zichtbaar! We noemen in dit bericht enkele hoogtepunten.
Op woensdag werd in de plenaire sessie door Anke Bruns een prachtig verhaal gehouden over vaccinatie en andere preventieve behandelingen bij immuungecompromitteerde patiënten, waarin recent relevant onderzoek op dit gebied onder de aandacht werd gebracht.
De donderdag trapte af met de sessie toppublicaties, waarin oncoloog Annemiek van Ommen de studie Early versus deferred use of CKD4/6 inhibitors in advanced breast cancer (SONIA trial) mocht presenteren. Een prachtige illustratie van hoe een dergelijke studie kan helpen om bijwerkingen en de belasting voor patiënten te verminderen en daarnaast een rol kan spelen in het verminderen van de uitgaven aan dure geneesmiddelen.
Deze dag stond ook een zeer goed bezochte brede basis sessie klinische farmacologie op het programma. In deze sessie, die georganiseerd werd door de sectie klinische farmacologie van de NIV, werd inzicht gegeven in wat je als internist echt moet weten over farmacogenetica en wat de rol is van TDM bij het gebruik van antibiotica op de verpleegafdeling. Daarna namen Charlotte Stolk-van der Heijden en Tim Ewoldt ons mee in een aantal best practices om de longitudinale leerlijn klinische farmacologie te implementeren in de hectische alledaagse praktijk. Kent u bijvoorbeeld de PANPISA al? Door dit acroniem (Pijn, Antistolling, Nierfunctie, Profylaxe, Interacties, Spiegels en Allergieën) te gebruiken bij de afdelingsvisite worden heel wat belangrijke klinisch farmacologische thema’s geïntegreerd in de dagelijkse besluitvorming. De sessie werd afgesloten door een illustratief verhaal van Douwe Dekker, die met een presentatie over zelfmoordpoeder X alle aanwezigen wist te boeien.
Op de afsluitende vrijdag was er in de heilige huisjes sessie een vlammend betoog van fellow Intensive Care en Klinische farmacologie Duncan Cranendonk waarom de ‘golden hour’ bij maagspoelen voor intoxicaties moet worden verlaten. En misschien moeten we daarbij dan meteen de uitvoering van deze procedure onder de loep nemen?
In één van de laatste sessies stond internist-klinisch farmacoloog en allergoloog-immunoloog Maja Bulatovic Calasan in de spotlights tijdens de allereerste Dragon’s den live, waarin fel gestreden werd om de NIV innovatieprijs. Met haar digitale tool BLAST kun je eenvoudig penicilline-allergieën ontlabelen aan het bed van de patiënt én een veilig alternatief selecteren in geval van een daadwerkelijke allergie. Ze mocht hiervoor de tweede prijs in ontvangst nemen. Nieuwsgierig geworden? Binnenkort delen we meer informatie via ons social media account en de website.



