Kennisbronnen

Reader en Eindtermen

Farmacotherapie Eindtoets Reader (Nederlandse versie)

Reader Pharmacotherapy (English version)

Let op: de reader wordt regelmatig aangepast en geüpdatet. Als u de reader downloadt / uitprint voor gebruik, check dan regelmatig of u de laatste versie gebruikt. Vanaf heden staat de versie op de voorpagina van het document.

Heeft u zelf suggesties voor aanpassingen van de reader? We horen deze graag via Kees.Kramers@radboudumc.nl

Landelijke Eindtermen met betrekking tot Medicatieveiligheid (Nederlandse versie)

In dit document staan de precieze eindtermen vermeldt waarop u getoetst gaat worden.

 

Kennisbronnen per module

Module A: Pijnstilling

Module B: Antistolling

Module C: Cardiovasculaire middelen

Module D: Antidiabetica

Module E: Antidepressiva

Module F: Benzodiazepines

Module G: Antibiotica

Module H: Farmacokinetiek

Module I: Geneesmiddelenallergie

Module J: Wet- en regelgeving

Module K: Goed geneesmiddelengebruik

Module L: Zwangerschap en lactatie

 

Aanvullende links en literatuur

Pscribe

Pscribe is een web-based e-learning programma waarmee studenten geneeskunde en farmacie hun kennis en vaardigheden in het farmacotherapeutisch redeneren kunnen oefenen. Na het aanmaken van een gratis account krijg je toegang tot een groot aantal casus, die gebruikt kunnen worden ter voorbereiding van de eindtoets.

Na inloggen in Pscribe gaat u naar het scherm ‘aanmelden groep’. Hier vult u een P-code in. De casussen staan dan in uw lijst.

Voor studenten aan alle universiteiten kan dezelfde, algemene P-code worden gebruikt om toegang te krijgen tot de oefencasuïstiek: FTLCASUSAF22.

Plexuz

De app ‘Plexuz’ is ontwikkeld uit een behoefte aan concreet en overzichtelijk studiemateriaal. Plexuz helpt geneeskundestudenten bij het studeren met een aanbod van talloze oefenonderwerpen- en vragen, die betrekking hebben op de onderwerpen van de farmacotherapie eindtoets. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid het eigen leerproces te volgen en deel te nemen aan studiegroepen.​​

De app is te downloaden in de Appstore en Google Play.

TRC

Het Teaching Resource Center (TRC) is erop gericht om het fysiologische en pathofysiologische mechanisme van de farmacologie te onderwijzen en wordt gebruikt in het curriculum van het LUMC. Daarnaast kan het gebruikt worden als database om informatie op te zoeken, of als interactief programma. Het werkingsmechanisme van een uitgebreid scala aan medicatiegroepen kunt u nazoeken op het TRC. Deze site heeft ook een handige app. Let op, u moet zich voor deze website registreren.

Rang & Dale’s Pharmacology

Werkingsmechanismes zijn uiteraard ook na te lezen in betreffende hoofdstukken van de tekstboeken Rang and Dale.

Indicatiegericht formularium

Het indicatiegericht formularium bevat een aantal formularia die nuttig zijn om de noodzakelijke kennis te verwerven.

Farmacotherapeutisch Kompas

Relevante pagina’s uit het Farmacotherapeutisch Kompas zijn deels al hierboven genoemd, bij het onderdeel ‘Kennisbronnen per module’. Daarnaast zijn de teksten die onder ‘Geneesmiddelengroepen‘ te vinden zijn goed te gebruiken als naslagwerk.

Kennisbank KNMP

De kennisbank KNMP lijkt op het FK, maar is gedetailleerder. U kunt hier alleen in als u een abonnement heeft. Dit is vaak binnen een ziekenhuisomgeving geregeld, zodat het vanuit het ziekenhuis wel, maar thuis niet mogelijk is.

START-STOPP criteria

Om het gebruik van potentieel ongeschikte geneesmiddelen bij ouderen op te sporen zijn de START- en STOPP-criteria een bewezen effectief screeningsinstrument. Het toepassen van deze criteria optimaliseert het geneesmiddelgebruik bij ouderen.

Het geneesmiddel van de week

‘Het geneesmiddel van de week’ is een serie videoclips op YouTube, waarbij in elk filmpje één geneesmiddel of een groep geneesmiddelen centraal staan. De filmpjes zijn gemaakt om studenten te helpen met het opbouwen van een gedegen geneesmiddelkennis. Ze zijn te vinden op het YouTubekanaal Erasmus MC Onderwijs. Elk filmpje duurt enkele minuten, waarin de belangrijkste aspecten van dat geneesmiddel worden gehighlight. Dé manier dus om snel iets over een geneesmiddel te leren.

Ten behoeve van de Farmacotherapie eindtoets is er een lijst gemaakt waarin vermeld staat van welke geneesmiddelen uit de toets er een filmpje is. De lijst is via deze link te vinden.