Lopende onderzoeken

Home / Wetenschap / Lopende onderzoeken

Dit onderdeel van de website is ingericht als informatievoorziening over lopend wetenschappelijk onderzoek binnen de kaders van de NVKFB. Op deze manier wordt aan leden van de NVKFB de gelegenheid gegeven om onderzoek waarbij de input van andere leden nodig of nuttig is om tot uitvoering van het onderzoek te komen te communiceren. Ziet u uw Klinisch Farmacologisch onderzoek graag terug op deze pagina? Neem dan contact op met het secretariaat van de vereniging

PSY-PGx

PSY-PGx is een internationaal project, gefinancierd door Europese Unie. Doel van het onderzoek: Het voorschrijven van medicatie met behulp van genetische informatie vergelijken met de standaard methode van voorschrijven.

Graag willen wij u attenderen op het onderstaande behandelaanbod. Uw patiënten kunnen hiervan profiteren en bovendien kan het u ontlasten.
Alle patiënten met problemen bij gebruik van antidepressiva of antipsychotica (zoals bijwerkingen of ineffectiviteit), die willen wisselen van medicatie, zijn welkom op onze Polikliniek Farmacogenetica gevestigd op de Overschiestraat 57 in Amsterdam. Hoe werkt het?

U kunt uw patienten eenvoudig en direct verwijzen via deze link.
• Onze polikliniek heeft een korte wachttijd (4-6 weken).
• Wij bieden een consultatie, dat betekent dat wij de behandeling niet overnemen.
• Tijdens het eerste bezoek geven wij voorlichting, verzamelen we de benodigde informatie en wordt psychiatrisch onderzoek verricht. Daarnaast wordt lichaamsmateriaal afgenomen voor genetisch onderzoek.
• Binnen 3-10 weken volgt een medicatie advies op maat.

Wat kunt u verwachten?
• Een gepersonaliseerd advies over medicatie-dosering, -keuze en non-medicamenteuze interventies (indien van toepassing).
• Patiënten kunnen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek, waarbij ze over een langere tijd worden gemonitord tijdens een medicatie switch. Voor meer informatie zie: www.PSY-PGx.nl
• Onze polikliniek heeft een wetenschappelijk karakter en wordt geleid door psychiater & klinisch farmacoloog Roos van Westrhenen, een internationale expert op dit gebied. De adviezen zijn daardoor up to date en volgens de laatste wetenschappelijke inzichten (zie de Leidraad farmacogenetica in de psychiatrie)

Wat zijn de voordelen voor uw patiënten en u?

Het heeft de voorkeur om niet zelf farmacogenetica aan te vragen maar via de polikliniek Farmacogenetica om de volgende redenen:
1. De kosten voor de bepaling worden gedragen door ons
2. We kijken per casus welke genen bepaald dienen te worden en zo voorkom je aanvragen en kosten die niet nodig zijn
3. Behandelaar en patiënt krijgen uitslagen met een heldere uitleg en daarbij een medicatie advies op maat
4. De patiënten en behandelaren blijven in regie, we doen een consult en proberen iets toe te voegen, niet iets op te leggen
5. Patiënten kunnen mogelijk meedoen met het internationale PSY-PGx onderzoek, wat o.a. betekent dat het medicatie advies eerder beschikbaar is (kosten voor de DNA bepalingen worden dan gedragen door het onderzoek)
6. We hebben een eigen mail en mobiel nummer voor overleg: farmacogenetica@parnassiagroep.nl en M: 06-57940368
7. Aanmelden kan gemakkelijk via onze digitale link door een regie behandelaar, huisarts of psychiater.

Meer informatie kunt u lezen op de website van de Parnassia Groep en in deze flyer
Voor vooroverleg kunt u laagdrempelig contact met ons opnemen via farmacogenetica@parnassiagroep.nl  of via 06-57940368
Relevante links:
Een link naar de Leidraad farmacogenetica in de Psychiatrie (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie 2020)
Een link voor een filmpje met patiënt ervaringen:

Met vriendelijke groet,                                             
De Polikliniek Farmacogenetica
Parnassia Groep Overschiestraat 57
1062 HN Amsterdam

Voor aanmeldingen, scan de QR code:

COMET: COvid MEdicaTion study

Er is onrust ontstaan over een mogelijke link tussen het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals ACE remmers, angiotenine II receptor blokkers en NSAIDs en een slecht beloop van COVID-19. Op theoretische gronden lijkt dit onwaarschijnlijk, maar de enige manier om echt een uitspraak te kunnen doen is voldoende klinische data te verzamelen. Daarom willen we gestructureerd medicatiegebruik van COVID-patiënten verzamelen en correleren met het klinisch beloop (duur opname, wel/geen IC, overlijden). We hebben hiervoor een zeer gebruikersvriendelijke database beschikbaar, waardoor relatief snel (5-10 minuten per patiënt) de belangrijkste data ingevoerd kunnen worden. Eventueel kan hier ook een student voor worden ingezet. Uiteraard wordt iedereen die bijdraagt (min. 50 patiënten of alle in het ziekenhuis beschikbare patiënten als dit er net minder zijn) co-auteur. Inmiddels doen diverse Europese ziekenhuizen mee, waarvan 30 uit Nederland.

Alle data worden volledig anoniem verwerkt (geboortejaar+geslacht). Er is een niet-WMO-plichtig verklaring afgegeven. We hopen zoveel mogelijk (alle?) Nederlandse ziekenhuizen te kunnen includeren.

Bij interesse of aanvullende vragen: email Hugo van der Kuy (h.vanderkuy@erasmusmc.nl) met COMET als onderwerp. Meer informatie is ook te vinden op: https://covid-19.clinicalrules.eu

Alvast hartelijk dank! Hugo van der Kuy en Jorie Versmissen, Erasmus MC

Clinical features of COVID-19 in pediatric patients – COPP study

Wij hebben een observationeel, prospectief, multicentre cohort onderzoek opgezegd voor kinderen die worden opgenomen ivm COVID-19 in Nederlandse ziekenhuis. (Clinical features of COVID-19 in pediatric patients – COPP study).
Het primaire doel is het karakteriseren van de klinische symptomen, beloop en behandeling van kinderen met COVID-19. Een substudie gaat zijn de effectiviteit en veiligheid van de medicamenteuze behandeling met chloroquine en validatie van doseringsadviezen van chloroquine.

Op onze prachtige website www.covidkids.nl vindt u meer informatie.

Vriendelijk groeten,

Miriam G. Mooij
Kinderarts i.o. / Klinisch farmacoloog

Emmeline Buddingh
Kinderarts-infectioloog / immunoloog

Willem-Alexander Kinderziekenhuis
Leids Universitair Medisch Centrum