Farmacotherapie eindtoets
Reader en Eindtermen
Farmacotherapie Eindtoets Reader (Nederlandse versie)
Landelijke Eindtermen met betrekking tot Medicatieveiligheid (Nederlandse versie)
Leerlijn Farmacotherapie
Het Youtubekanaal ‘Leerlijn Farmacotherapie‘ is, onder leiding van internist-farmacologen dr. Kramers en dr. Schouwenberg, opgezet ter ondersteuning van de leerstof voor de Farmacotherapie eindtoets met hoorcolleges en diens samenvattingen, en is derhalve dan ook primair bedoeld voor masterstudenten Geneeskunde van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Het kanaal is echter open voor iedere geïnteresseerde.
Colleges
Module A: Pijnstilling (deel 1) en Pijnstilling (deel 2)
Module B: Antistolling (deel 1), Antistolling (deel 2) en Antistolling (deel 3)
Module C: Cardiovasculaire middelen (deel 1), Cardiovasculaire middelen (deel 2) en Cardiovasculaire middelen (deel 3)
Module D: Antidiabetica (deel 1) en Antidiabetica (deel 2)
Samenvattingen
Module A: Pijnstilling
Module B: Antistolling
Module C: Cardiovasculaire middelen
Module D: Antidiabetica
Module E: Antidepressiva
Module F: Benzodiazepines
Module G: Antibiotica
Module H: Farmacokinetiek
Module I: Geneesmiddelenallergie
Module J: Wet- en regelgeving
Module K: Goed geneesmiddelengebruik
Module L: Zwangerschap en lactatie
Apps en websites
Battle of the Meds
Battle of the Meds is een interactief spel waarin de essentiële farmacologische kennis benodigd voor de farmacologische eindtoets getoetst kan worden door middel van quizvragen. De beschreven eindtermen voor deze toets komen allemaal ter oefening terug in het spel. Ook zijn er een aantal vragen die niet in de eindtermen beschreven worden maar wel essentieel zijn om een goed farmacologisch behandelplan te kunnen maken of ter aanvulling op veel gemaakte fouten in de praktijk. Er kan in solorondes geoefend worden of er kan worden gebattled tegen vrienden of studenten aan andere faculteiten.
De app is te downloaden in de Appstore en Google Play.
Plexuz
De app ‘Plexuz’ is ontwikkeld uit een behoefte aan concreet en overzichtelijk studiemateriaal. Plexuz helpt geneeskundestudenten bij het studeren met een aanbod van talloze oefenonderwerpen- en vragen, die betrekking hebben op de onderwerpen van de farmacotherapie eindtoets. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid het eigen leerproces te volgen en deel te nemen aan studiegroepen.
De app is te downloaden in de Appstore en Google Play.
TRC LUMC
Het Teaching Resource Center (TRC) is erop gericht om het fysiologische en pathofysiologische mechanisme van de farmacologie te onderwijzen en wordt gebruikt in het curriculum van het LUMC. Daarnaast kan het gebruikt worden als database om informatie op te zoeken, of als interactief programma. Het TRC bevat informatie over farmacodynamiek, farmacokinetiek en helpt de mechanismen van medicijnen in de context van de (patho)fysiologie te begrijpen. Elk onderwerp wordt uitgelegd in grafische en tekstuele vorm en bevat vragen en feedback op gegeven antwoorden.
Het TRC omvat het grootste gedeelte van regelmatig voorgeschreven medicatie in Europa. Ieder onderwerp linkt naar het Farmacotherapeutisch Kompas en ‘ the British National Formulary’.
Pscribe
Pscribe is een web-based e-learning programma waarmee studenten geneeskunde en farmacie hun kennis en vaardigheden in het farmacotherapeutisch redeneren kunnen oefenen. Na het aanmaken van een gratis account krijg je toegang tot een groot aantal casus, die gebruikt kunnen worden ter voorbereiding van de eindtoets.
Casus specifiek voor het Radboudumc (die overeenkomen met de onderdelen van de Reader) kunnen gevonden worden door te sorteren op organisatie en te kiezen voor UMCN. Voor de module ‘Pijn’ kunnen vervolgens casus A1 t/m A5 gebruikt worden, voor de module ‘Antistolling’ casus B1 t/m B6, etc.
Het geneesmiddel van de week
‘Het geneesmiddel van de week’ is een serie videoclips op YouTube, waarbij in elk filmpje één geneesmiddel of een groep geneesmiddelen centraal staan. De filmpjes zijn gemaakt om studenten te helpen met het opbouwen van een gedegen geneesmiddelkennis. Ze zijn te vinden op het YouTubekanaal Erasmus MC Onderwijs. Elk filmpje duurt enkele minuten, waarin de belangrijkste aspecten van dat geneesmiddel worden gehighlight. Dé manier dus om snel iets over een geneesmiddel te leren.
Ten behoeve van de Farmacotherapie eindtoets is er een lijst gemaakt waarin vermeld staat van welke geneesmiddelen uit de toets er een filmpje is. De lijst is via deze link te vinden.